Chleb żytni zapewnia lepsze funkcje metaboliczne i utrzymuje uczucie sytości dłużej niż zwykły chleb pszenny
Hiszpańscy naukowcy ustalili, który chleb jest najlepszy dla tych, którzy chcą schudnąć i poprawić poziom cholesterolu. RBC-Ukraina donosi w odniesieniu do badania przeprowadzonego przez Uniwersytet Wschodniej Finlandii.
Badanie, wspierane przez hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, wykazało, że przeciętny Hiszpan spożywa ponad 27 kg chleba rocznie i to właśnie chleb żytni jest najzdrowszą opcją.
Dlaczego chleb żytni jest zdrowy?
Specjaliści z Hiszpańskiej Fundacji Żywienia wskazują, że chleb żytni:
- ma niską zawartość tłuszczu wynoszącą zaledwie 3,3 grama na 100 g produktu, co czyni go idealnym do odchudzania;
- zawiera wysoki poziom błonnika, który poprawia trawienie, daje długotrwałe uczucie sytości i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL);
- sprzyja oczyszczaniu naczyń krwionośnych i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia;
- bogaty w fosfor, żelazo, wapń, selen i sód, które wzmacniają układ odpornościowy, kości i zęby.
Ponadto zakwas żytni zawiera korzystne bakterie, które pomagają regulować poziom cukru we krwi i wspierają mikrobiom jelitowy. Z tego powodu chleb żytni jest zalecany osobom chorym na cukrzycę lub kontrolującym poziom glukozy.
Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Wschodniej Finlandii wykazało, że bakterie kwasu mlekowego w zakwasie nie tylko fermentują ciasto, ale także poprawiają wchłanianie składników odżywczych poprzez przekształcanie aktywnych związków w żyto w formę, którą organizm może wykorzystać bardziej efektywnie.
Znany dietetyk i ekspert w dziedzinie mikrobiomu, profesor Tim Spector, radzi wybierać chleb żytni lub orkiszowy na zakwasie z ziarnami:
„Chleb żytni zapewnia lepsze funkcje metaboliczne i utrzymuje uczucie sytości na dłużej niż zwykły chleb pszenny” – powiedział ekspert.
Eksperci ostrzegają jednak: nie każdy „szary” chleb w supermarketach jest prawdziwy. Wielu producentów dodaje drożdże, aromaty i emulgatory, aby szybko imitować smak zakwasu.
