Zdjęcie: ze źródeł publicznych
Głównym problemem związanym z surowymi dyniami jest potencjalne zanieczyszczenie powierzchni
Jesień to czas dyni, ale nie każdy wie, że to jasne warzywo można spożywać nie tylko pieczone lub gotowane. Surowa dynia ma swoje osobliwości, o których warto wiedzieć przed dodaniem jej do sałatki lub smoothie. Informuje o tym strona internetowa Verywell health.
Czy można jeść surową dynię?
Dietetyk Desiree Ann Hocena ujawniła, że surowa dynia jest bezpieczna do spożycia. W miąższu, który wymaga gotowania, nie ma naturalnych toksyn. Jednak większość ludzi uważa ją za bardziej aromatyczną i łatwiejszą do strawienia po ugotowaniu
Głównym problemem związanym z surową dynią jest potencjalne zanieczyszczenie powierzchni. Gotowanie zapewnia dodatkowy poziom bezpieczeństwa, ale nie jest konieczne z punktu widzenia toksyczności.
Co ważne, jeśli zauważysz, że smak dyni jest gorzki, nie jedz jej.
Gotowana dynia może być łatwiejsza dla żołądka. Surowa jest dość włóknista i twarda, więc gotowanie sprawia, że jest smaczniejsza i łatwiejsza do strawienia.
Tekstura surowej dyni może nie przypaść do gustu wielu osobom.
Co zrobić z dynią przed jej zjedzeniem?
Pamiętaj, aby dokładnie umyć zewnętrzną stronę dyni przed jej pokrojeniem. Pomoże to usunąć brud lub bakterie, które mogą być szkodliwe.
Spożywana na surowo zachowuje więcej składników odżywczych, takich jak witamina C i naturalne enzymy, które wspierają odporność i zdrowie skóry.
Z drugiej strony, gotowanie pomaga uwolnić beta-karoten, jasny pomarańczowy pigment, który przekształca się w witaminę A i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Surowa dynia może powodować wzdęcia lub łagodny dyskomfort u niektórych osób, zwłaszcza w dużych ilościach.
Jak można jeść surową dynię:
- pokroić w cienkie plasterki i dodać do sałatki (dobrze komponuje się z jabłkiem, orzechami, sokiem z cytryny)
- zrobić smoothie z dyni, marchwi i pomarańczy
- zetrzyj na tarce i dodaj miód lub jogurt – otrzymasz słodką przekąskę.
Uwagi:
