Zdjęcie: z otwartych źródeł
Łosoś ma pozytywny wpływ na serce, zdrowie psychiczne i masę mięśniową
Łosoś to pyszna i niezwykle zdrowa ryba. Korzyści zdrowotne łososia zostały podkreślone przez Cleveland Clinic Health Essentials.
„Łosoś jest świetny dla serca, zdrowia psychicznego i masy mięśniowej. Spożywanie go dwa razy w tygodniu może pomóc w utrzymaniu aktywnego stylu życia i zdrowej wagi” – stwierdza certyfikowany lekarz Julia Zumpano.
Według niej łosoś, którego jemy, jest łowiony dziko lub hodowlany. Ale ponieważ jego liczba w morzu maleje, około 70 procent ryb, które trafiają na półki sklepowe, pochodzi z hodowli.
Ekspert wyjaśnił, dlaczego łosoś zasługuje na obecność w diecie. Porcja 85 g gotowanego łososia hodowlanego zawiera:
- 175 kalorii;
- 11 gramów tłuszczu;
- 19 gramów białka;
- 52 miligramy sodu;
- 1,2 grama kwasów tłuszczowych omega-3;
- 2 mikrogramy witaminy B12;
- 35 mikrogramów selenu;
- 11 mikrogramów witaminy D;
- 7 miligramów niacyny;
- 1 miligram witaminy B5;
- 214 miligramów fosforu.
Dziki łosoś ma mniej kalorii i tłuszczów nasyconych, ale nieco więcej białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Korzyści zdrowotne tej ryby wynikają z zawartości białka, witamin i minerałów.
„Łosoś jest szczególnie dobry dla ciebie, ponieważ jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i ma niską zawartość rtęci, która może być szkodliwa dla ludzi w dużych ilościach” – powiedziała ekspertka. Opracowała korzyści tego produktu dla organizmu.
1. Wzmacnia serce
Kwasy tłuszczowe omega-3 są dobre dla serca, ponieważ mogą obniżać ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu.
„Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w łososiu mogą chronić serce, zwłaszcza gdy są spożywane w ramach diety śródziemnomorskiej lub roślinnej” – wyjaśnia Zumpano.
2. Poprawia funkcjonowanie mózgu
Dodanie nawet niewielkich ilości łososia do diety może poprawić myślenie i pamięć, tj. funkcje poznawcze.
„Ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne i zapobiegają starzeniu się funkcji poznawczych” – mówi lekarz.
Mówi, że badanie opublikowane w 2022 roku w czasopiśmie Neurology sugeruje, że spożywanie większej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 może wzmocnić hipokamp, obszar mózgu związany z pamięcią i uczeniem się.
3. Poprawia zdrowie psychiczne
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleca spożywanie dwóch porcji ryb tygodniowo. Jednak badanie, które ukazało się w 2018 roku w Wiley Online Library wykazało, że nawet jedna porcja łososia tygodniowo zmniejsza ryzyko depresji, szczególnie u kobiet.
„Łosoś jest również bogaty w witaminę D, która, jak wykazały badania, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia psychicznego. Może pomóc poprawić ogólny nastrój i regulować sen” – donosi Zumpano.
4. Zwiększa masę mięśniową
Łosoś zawiera zarówno białko, jak i kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla rozwoju mięśni. Badanie opublikowane w 2021 roku w czasopiśmie National Library of Medicine wykazało, że spożywanie dwóch porcji tej ryby tygodniowo może znacznie zwiększyć masę mięśniową (lub całkowitą masę mięśniową).
„Łosoś jest kompletnym źródłem białka, które jest bogate w składniki odżywcze. To doskonały wybór do budowania mięśni” – zapewnił ekspert.
5. Wzmacnia kości
Łosoś jest bogaty w witaminę D, która bierze udział we wchłanianiu wapnia, ważnego mikroelementu wzmacniającego kości.
„Witamina D ma kluczowe znaczenie dla wchłaniania wapnia, zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Łosoś to naturalny sposób na zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy D” – mówi Zumpano.
Czy spożywanie łososia może być niebezpieczne?
Łosoś jest ogólnie bezpieczny do spożycia. Warto jednak zachować ostrożność w przypadku surowych ryb ze względu na możliwe zanieczyszczenie pasożytami lub bakteriami.
„Jednak dla większości ludzi korzyści zdrowotne łososia znacznie przewyższają ryzyko. Zwłaszcza jeśli jest on kupowany od renomowanego dostawcy, a następnie odpowiednio ugotowany” – dodaje lekarz.
Uwagi:
