Łosoś czy tuńczyk: gdzie jest najwięcej omega-3?

Zdjęcie: ze źródeł publicznych

Wydają się być równie korzystne, ale jeden z nich kryje w sobie wielokrotnie więcej Omega-3

Popularnymi rybami na stole są łosoś i tuńczyk. Wydają się równie zdrowe, ale jedna z nich kryje w sobie wielokrotnie więcej kwasów omega-3. Informuje o tym strona internetowa Verywell health.

Gdzie jest najwięcej kwasów omega-3?

Łosoś zawiera 1,83 g kwasów tłuszczowych omega-3 na porcję, podczas gdy tuńczyk zawiera 0,1 g.

US National Institutes of Health informuje, że kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia i mogą wspierać funkcje poznawcze, zdrowie serca i nie tylko, jeśli są spożywane jako część zbilansowanej diety. Dorosłe kobiety potrzebują 1,1 g kwasów omega-3 dziennie, a mężczyźni 1,6 g.

Istnieje kilka rodzajów kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności:

  • kwas alfa-linolenowy (ALA) – wspomaga zdrowie serca
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) – wspomaga zdrowie mózgu i oczu
  • kwas eikozapentaenowy (EPA) – wspomaga zdrowie serca i mózgu, zmniejsza stan zapalny i promuje ogólny stan zdrowia

Kwasy tłuszczowe omega-3 nie są naturalnie wytwarzane przez organizm, dlatego ważne jest, aby włączyć je do diety. Przy regularnym spożywaniu oferują one następujące korzyści zdrowotne:

  1. zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
  2. przyczynia się do rozwoju mózgu i oczu płodu w czasie ciąży
  3. zapobiegają niektórym nowotworom
  4. wspierać zdrowie poznawcze
  5. może łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów

Świeży tuńczyk zawiera wysoki poziom rtęci

Miejsca, w których ryby są hodowane, łowione, przechowywane i pakowane mogą wpływać na poziom rtęci. Ogólnie rzecz biorąc, gatunki hodowlane są najbezpieczniejsze ze względu na ściśle kontrolowane środowisko.

Wybierając rodzaje owoców morza i miejsce ich zakupu, należy wziąć pod uwagę poziom rtęci:

  • łosoś hodowlany – 18,1 µg/kg
  • dziki łosoś – 56,3 µg/kg
  • świeży tuńczyk – 340 µg/kg
  • tuńczyk w puszce – 77 µg/kg

Preferencje są również ważnym czynnikiem, jeśli chodzi o spożycie ryb:

  1. Łosoś – ma maślany, lekko słodki smak i delikatną konsystencję. Jego lekka, delikatna konsystencja najlepiej nadaje się do pieczenia, gotowania lub smażenia.
  2. Tuńczyk – ma mięsny smak i gęstą, jędrną konsystencję. Nadaje się do prawie każdej metody gotowania, od grillowania po pieczenie

Uwagi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Praktyczne porady i przydatne lifehacki