Zdjęcie: z otwartych źródeł
Pestki dyni i słonecznika są doskonałym źródłem błonnika
Pestki dyni i słonecznika to popularne przekąski, które zawierają witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Jednak ich skład znacznie się różni, dlatego warto wiedzieć, gdzie jest więcej korzyści dla organizmu. Informuje o tym strona internetowa Verywell health.
Wartość odżywcza
Nasiona dyni mogą być spożywane obrane lub nieobrane, ale nasiona słonecznika powinny być spożywane tylko obrane.
Według Centrum Danych Żywnościowych USDA, 30 g obranych pestek dyni zawiera:
- kalorie – 163
- białko – 8 g
- tłuszcz – 14 g
- węglowodany – 4 g
- błonnik – 1,4 g
- magnez – 156 mg
- wapń – 14,7 mg
- cynk – 2 mg
- żelazo – 2,3 mg
Natomiast 30 g obranych nasion słonecznika zawiera:
- kalorie – 165
- białko – 5,5 g
- tłuszcz – 14 g
- węglowodany – 6,8 g
- błonnik – 3 g
- magnez – 36,6 mg
- wapń – 20 mg
- cynk – 1,5 mg
- żelazo – 1 mg
Pestki dyni i słonecznika są doskonałym źródłem błonnika. Zaledwie 30 g nasion zawiera dużo błonnika pokarmowego i innych składników odżywczych.
Błonnik pokarmowy jest niezbędny ze względu na wiele korzyści zdrowotnych, takich jak:
- pomaga zapobiegać zaparciom
- wspierać zdrowie jelit
- obniżyć poziom cholesterolu
Jeśli szukasz więcej magnezu i białka w ogóle, wybierz puree z pestek dyni.
Korzyści z dostarczania wystarczającej ilości białka obejmują:
- poprawa uczucia sytości i kontroli apetytu, co może być pomocne w kontrolowaniu wagi
- pomagają budować i naprawiać tkanki w organizmie
- wspomagają regenerację po wysiłku fizycznym
Korzyści zdrowotne magnezu są następujące:
- wspiera funkcjonowanie nerwów i mięśni
- wspierać zdrowy układ odpornościowy
- regulacja poziomu cukru we krwi
Jak dodać nasiona do swojej diety
USDA informuje, że typowa porcja nasion dyni i słonecznika wynosi około 28 g.
Oto kilka pomysłów na spożywanie tych nasion:
- posypać płatki owsiane, jogurt lub płatki śniadaniowe
- smoothie
- jeść samodzielnie jako przekąskę
Uwagi:
